Вересень. Хроніка подій: нічия з чемпіонами світу, переможний старт «молодіжки» у відборі Євро та новий преміум-спонсор національної збірної

шапаренко-фр-к-2

У вересні національна команда України провела три поєдинки, у тому числі два — у межах відбору ЧС-2022. Двома перемогами стартувала у кваліфікації Євро-2023 «молодіжка», а збірна з пляжного футболу виступила в Суперфіналі Євроліги.

1 вересня. Делегація Української асоціації футболу повернулася на батьківщину із США, де побувала з робочим візитом у Чикаго та Вашингтоні.

Під час закордонної поїздки представники УАФ на чолі з президентом асоціації, членом Виконкому УЄФА Андрієм Павелком обговорили низку питань двосторонньої співпраці з колегами з Федерації футболу США (US Soccer). У зустрічі також узяли участь перші віце-президенти УАФ Олексій Михайличенко, Анатолій Демяненко й Вадим Костюченко, віце-президент і генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький, директор юридичного департаменту УАФ Ігор Грищенко, генеральний секретар US Soccer Вілл Вілсон, спортивний директор US Soccer Ерні Стюарт та директор із розвитку US Soccer Ден Рассел.

Головними темами розмови були питання розвитку двосторонньої співпраці в жіночому футболі (збірна США є чинним чемпіоном світу), можливі напрямки співробітництва в юнацькому й молодіжному футболі, плани проведення товариських матчів між національними, жіночими й молодіжними збірними двох країн, проєкти створення баз для національних збірних в Україні і США, досвід впровадження системи VAR, а також організація спільних тренувальних футбольних таборів для дітей в Україні та США.

1 вересня. Набула чинності угода про співпрацю терміном на три роки між УАФ та компанією Vbet — новим Преміум-спонсором національної збірної команди України з футболу.

«Підтримка спонсорів та партнерів є міцною платформою для розвитку й досягнень футболу національного рівня. І нам надзвичайно приємно вітати компанію Vbet у нашій футбольній сім’ї. Переконаний, що разом нам вдасться зробити улюблену гру мільйонів ще більш видовищною та захоплюючою для вболівальників», — відзначив президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

1 вересня. І другий матч збірної України з командою Казахстану в рамках відбору ЧС-2022, цього разу виїзний, завершився внічию — 2:2. У Нур-Султані українці створили чимало гольових моментів, але після драматичної розв’язки в компенсований час знову втратили перемогу.

Фото Павла Кубанова

Цей матч став першим для синьо-жовтих на чолі з Олександром Петраковим. Дебютним голом відзначився новачок збірної Данило Сікан. Ще один м’яч на рахунку Романа Яремчука.

«Я зараз не буду виправдовуватися, кажучи, що в мене не було часу. Я взяв на себе роль виконувача обов’язків тренера національної збірної. Я знав, на що йду. Повинен узяти на себе відповідальність за результат. Виграє команда, програє одна людина. І це я», — сказав після матчу Олександр Петраков.

3 вересня. У конференц-залі НСК «Олімпійський» у рамках передматчевої прес-конференції напередодні гри відбору ЧС-2022 Україна — Франція відбулося представлення нового преміум-спонсора національної збірної України — компанії Vbet.

У заході взяли участь президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, СЕО Vbet Ukraine Георгій Гівішвілі, перші віце-президенти УАФ Олег Протасов, Анатолій Демяненко та Олексій Михайличенко.

«Зараз дуже важливий етап у житті українського футболу, і важливо заручитися підтримкою надійних партнерів, — сказав Андрій Павелко. — Партнерів, які мають на меті реалізацію різних соціальних проєктів. Підтримка нашої збірної й наших ініціатив — це основна мета нашої співпраці. Ми розраховуємо, що компанія Vbet сприятиме в реалізації стратегії розвитку українського футболу».

3 вересня. Молодіжна збірна України розпочала виступ у кваліфікаційному турнірі Євро-2023 (U-21) із виїзної перемоги над одним із потенційних конкурентів у боротьбі за путівку — збірною Сербії (1:0). Гол у складі синьо-жовтих забив Криськів.

4 вересня. Національна збірна України провела на НСК «Олімпійський» матч зі збірною Франції — чинним чемпіоном світу. Поєдинок в межах відбірного турніру ЧС-2022 завершився внічию — 1:1. На чудовий за виконанням гол Шапаренка в першому таймі триколірні відповіли влучним ударом Марсьяля по перерві.

«Збірна Франції — чинний чемпіон світу. Я вдячний своїм хлопцям за все, що вони зробили. Ми залишаємося в грі», — сказав на післяматчевій прес-конференції в.о. головного тренера синьо-жовтих Олександр Петраков.

5 вересня. Українська суддівська бригада у складі Катерини Монзуль (головний арбітр), Марини Стрілецької та Світлани Грушко (асистенти), Людмили Тельбух (четвертий арбітр), Євгена Арановського (арбітр ВАА), Віктора Матяша (асистент арбітра ВАА) провела в Бухаресті матч кваліфікації ЧС-2022 Румунія — Ліхтенштейн (2:0).

6 вересня. Завершився збір юнацької збірної України U-19, який розпочався 30 серпня й протягом якого підопічні Володимира Єзерського зіграли два контрольні матчі — проти «Ворскли» U-19 (2:0) та змішаного складу «Колоса» (1:0).

Збір було присвячено підготовці синьо-жовтих до кваліфікаційного раунду Євро-2022 (U-19), який проходитиме в Польщі із 6-го по 12 жовтня.

7 вересня. І в другому своєму поєдинку відбору Євро-2023 (U-21) молодіжна збірна України здобула перемогу, цього разу — над командою Вірменії в Ковалівці (2:1).

У складі синьо-жовтих голами відзначилися Криськів та Мудрик. Із шістьма очками після двох зіграних матчів підопічні Руслана Ротаня очолили турнірну таблицю групи H.

8 вересня. Національна збірна України завершила вересневий збір виїзною нічиєю в товариському матчі із Чехією  — 1:1. Після голу Корнієнка на 27-й хвилині, який став для нього дебютним у складі головної команди, синьо-жовті вели в рахунку майже до самого фінального свистка, але на останній компенсованій хвилині чехи відігралися.

«У нас попереду дуже важливий поєдинок у Гельсінкі. Одна помилка — і все. Там уже внічию грати не можна. Я дуже хотів перемогти, але не вистачило 20-ти секунд», — резюмував Олександр Петраков на післяматчевій прес-конференції.

9 вересня. Харківський ЖФК «Житлобуд-1» удруге обіграв кіпрський «Аполлон» (3:1) та став пнршою українською командою, що вийшла до групового раунду жіночої Ліги чемпіонів.

9—12 вересня. Збірна України з пляжного футболу виступила в Суперфіналі Євроліги-2021 у португальському містечку Фігейра-да-Фош, де посіла сьоме місце. Підопічні Миколи Костенка зазнали поразок у груповому раунді від Португалії (5:7), Італії (3:5) та Швейцарії (6:7), а у своєрідному втішному фіналі перемогли Польщу — 7:3.

9—12 вересня. Разом із чоловічою збірною у Фігейра-да-Фош у Суперфіналі Євроліги-2021 брала участь і жіноча збірна України з пляжного футболу.

У груповому раунді синьо-жовті посіли третю сходинку, а в матчі за п’яте місце поступилися господарю змагань — збірній Португалії (1:2). У підсумку підопічні Романа Пачева фішували шостими.

14 вересня. Президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, президент ПФЛ Олександр Каденко, виконавчий директор УПЛ Євген Дикий і заступник генерального секретаря УАФ Андрій Бондаренко представили українську футбольну спільноту на саміті УЄФА Grow, який пройшов у Кишиневі. У заході взяли участь представники національних асоціацій Молдови, України, Естонії, Литви, Казахстану, Азербайджану та УЄФА.

Під час саміту Андрій Павелко поділився успішним досвідом реалізації програми в Україні в трьох пілотних областях та тим, як УЄФА Grow сприяє збільшенню залученості різних верств населення до футболу. Президент УАФ високо оцінив важливість співпраці між асоціаціями в рамках порядку денного сесії й ключову позитивну роль УЄФА в цьому процесі. Також Андрій Павелко розповів про нові ініціативи з розвитку футболу в Україні, що викликало великий інтерес в учасників зустрічі.

17 вересня. В.о. головного тренера збірної України Олександр Петраков оприлюднив список гравців, викликаних  для підготовки та участі в матчах національної команди України у відборі ЧС-2022 проти Фінляндії (9 жовтня, Гельсінкі) та Боснії і Герцеговини (12 жовтня, Львів). До переліку ввійшли 25 гравців, ще восьмеро — до резервного списку.

17—18 вересня. У Броварах пройшов дитячий футбольний турнір пам’яті Федора Шпига. У змаганнях брали участь шість команд: МФК «Бровари», ФК «Тайгерс» (Бровари), ФК «Броварія» (Бровари), ДЮСШ «Асканія» (Калинівка), ФК «Богданівка», ДЮСШ (Бровари). Перше місце посів ФК «Тайгерс».

У церемонії нагородження взяли участь перші віце-президенти Української асоціації футболу Вадим Костюченко та Анатолій Демяненко, а також член комісії масового футболу УЄФА, член Виконавчого комітету Української асоціації футболу та Асоціації аматорського футболу України Олександр Каденко.

12—19 вересня. Збірна України серед інвалідів-ампутантів на чемпіонаті Європи у Кракові посіла 12-те підсумкове місце.

Синьо-жовті у груповому турнірі поступилися командам Польщі (0:3), Іспанії (0:1) та перемогли Ізраїль (5:0). У плей-офф українці програли Греції (0:1) та Грузії (0:0, по пенальті — 1:3).

21 вересня. Національна жіноча збірна України в рамках підготовки до кваліфікації ЧС-2023 в Києві на НТК ім. В. Баннікова провела контрольний матч проти команди Туреччини та перемогла — 1:0. Єдиний гол на рахунку Ольги Бойченко.

«Найголовнішим для нас сьогодні було перемогти після трьох невдач поспіль, щоб психологічно нам стало легше налаштовуватися на офіційні поєдинки» — підсумувала результат поєдинку головний тренер синьо-жовтих Наталія Зінченко.

22 вересня. Президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко взяв участь у засіданні Виконавчого комітету Європейського футбольного союзу в Кишиневі.

На форумі було прийнято заяву стосовно ініціативи проводити чемпіонат світу кожні два роки. Також була обговорена ситуація, що склалася з так званою «Суперлігою». Андрій Павелко висловив вдячність усім європейським колегам, а насамперед президенту УЄФА Александеру Чеферіну, за чітку та єдину позицію щодо цього питання, яка засуджує будь-які дії, спрямовані на розкол європейської футбольної спільноти.

Позицію президента УАФ підтримали легенди українського футболу Олег Блохін, Ігор Бєланов, Олексій Михайличенко, Анатолій Демяненко та Олег Протасов, які надіслали відповідний лист в УЄФА на ім’я президента Александера Чеферіна.

22 вересня. У Києві на НСК «Олімпійський» відбувся поєдинок за Суперкубок України-2021, в якому «Шахтар» розгромив «Динамо» (3:0) та наздогнав його за кількістю титулів (по дев’ять).

21—23 вересня. Були зіграні поєдинки четвертого раунду (1/16 фіналу) Vbet Кубку України-2021/2022. До наступної стадії пробилися вісім клубів УПЛ, два представники першої ліги та один друголіговий клуб. У чвертьфіналі до них приєдналися п’ять учасників єврокубків поточного сезону від України. 16 клубів разом узяли участь у жеребкуванні 24 вересня, яке визначило склад пар 1/8 фіналу.

У рамках церемонії також пройшло жеребкування 1/8 фіналу Кубку України серед жіночих команд.

25—26 вересня. Збірна України з футзалу зіграла на виїзді два товариські матчі з командою Румунії в рамках підготовки до фінального турніру Євро-2022. У першому підопічні Олександра Косенка поступилися (1:2), а в другому взяли реванш (4:0).

25—26 вересня. На НТК ім. В. Баннікова пройшли змагання в рамках Відкритого чемпіонату Української асоціації футболу серед команд 2010 року народження. За підсумками змагань бронзові нагороди виборола команда КДЮСШ «Ніка». Срібні медалі отримала команда Футбольної академії УАФ, а переможцем турніру стала команда Футбольної академії «Бенфіка».

На церемонії нагородження переможців та кращих гравців турніру побували перший віце-президент УАФ Олег Протасов і тренер молодіжної збірної України Василь Кардаш.

24—27 вересня. У рамках підготовки до основного раунду відбору Євро-2022 (U-19) юнацька збірна України з футзалу провела навчально-тренувальний збір у Броварах.

Наставник команди Віталій Одегов викликав на збір 13-х підопічних. Завершився вересневий етап підготовки контрольним поєдинком проти київського Sky Up, в якому синьо-жовті перемогли з рахунком 4:3.

28—29 вересня. У спорткомплексі Київського військового ліцею ім. Івана Богуна пройшов четвертий за ліком турнір із футболу на Кубок пам’яті Героя України Андрія Кизила. Почесними гостями заходу стали рідні героя — дружина Оксана та син Артем.

У фінальному матчі команда Київського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою обіграла команду Київського військового ліцею ім. Івана Богуна з рахунком 7:4.

На відкритті турніру побував перший віце-президент Української асоціації футболу Вадим Костюченко, а церемонію нагородження переможців, призерів та учасників турніру відвідали перший віце-президент УАФ Олег Протасов та радник президента УАФ Валентин Латипов.

27—30 вересня. Дівоча збірна України WU-17 розпочала виступ у Лізі B Євро-2022 в Таллінні з двох перемог — над командами Північної Македонії (3:0) та Молдови (7:0). 3 жовтня на підопічних Сергія Сапронова, які зробили вагому заявку на вихід до Ліги А, очікує заключний матч групового турніру — проти Естонії.