Нам – 30 років!

zhoff-logo1-752x440

23 листопада 1992 року була заснована Житомирська обласна федерація футболу.

Чемпіонат області першого року української незалежності проходив у двох групах у клубному заліку. Звання чемпіона області в клубному заліку завоювала житомирська команда «Крок», набравши у сумі 99 очок. Великого успіху добився бердичівський «Шкіряник», який посів у клубному заліку друге місце. Третє місце – у баранівського «Кераміка», який нарешті досяг своєї мети і став чемпіоном Житомирщини серед дорослих.

А в першому Кубку області часів незалежної України перемогу здобув ФК «Керамік» (Баранівка), який у серії післяматчевих пенальті здолав ФК «Бердичів» (1:1, по пен, 6:5).

Першим головою Житомирської обласної федерації футболу незалежної України став Валерій Андрійович Стародубов.

Після Стародубова Житомирську обласну федерацію футболу очолювали Олександр Чернявський, Юрій Опанащук, Олександр Коцюбко.

28 вересня 2016 року на VII позачерговій звітно-виборчій Конференції федерації було обрано нового голову – Руслана Павлюка. У 2019 році на ХІ Конференції відбулася зміна найменування Житомирської обласної федерації футболу у зв’язку з ребредингом Української асоціації футболу – Житомирська обласна асоціація футболу.

Впродовж багатьох років на теренах Житомирщини щороку проводяться чемпіонати серед дорослих (вища, перша, друга ліги), серед дитячо-юнацьких, ветеранських, жіночих команд, а також Кубок та Суперкубок області.

У 2017 році проведено дебютний сезон чемпіонату з пляжного футболу, а у 2020 році вперше розіграли Кубок області з електронного футболу.

Зокрема, асоціація налічує вже декілька поколінь арбітрів, які обслуговують обласні й всеукраїнські турніри та проводить навчання тренерів, які у подальшому мають змогу працювати з аматорськими і професійними клубами.

Щира подяка кожному, хто розвиває обласний футбол та нашим воїнам, які, у такий складний час, дають зможу продовжувати футбольну історію Житомирщини.